SHAKLEE MALAYSIA

SHAKLEE MALAYSIA
NATURAL AND HALAL

Monday, September 13, 2010

Hari raya..

Salam
Tahun ni turn raya di Cheras,salah satunya nk tgk anak buah baru,si Anisah dan keduanya mmg turn saya kali ni..hehe...

Cik abe dah pos saya ke KL hari Isnin, sbb kt umah takde orang,tinggal adik dan imi je,nk masak dan buat persediaan harap ibu je,sian pulak kan...cik abe smpat tido semalam,pagi selasa plan nk shopping barang dia,memula nk ke Sogo,astu Nazrul ajak gi MidValley,belikan baju dan seluar bos besau...hehe..astu,tanpa dirancang,terasa pulak nk try makan kat restoran Arab,gara2 teringat kat Restoran Yaman ,otw nk ke Madinah tu,mkn nasi mandi...subhanallah....sedapnya masih teringat2 skrg...Dari MdValley,kitaorg terus shoot ke Jalan Ampang,pegi Restoran Andalus, ptg tu apalagi tersangkut ler dgn trafic jem dkt sejam...pergghh...sesak gila KL ni,pening betul..sib baik restoran ni tak ramai orang...makanan ok,memasing pilih berlainan menu sbb nk tukar2 rasa kan,ada yg pilih mandi kambing,mandi ayam,ayam tanjin dan kush2 (moroco style),astu air jus buah mmg pekat dan sedap,tapi still takleh lawan kat Mekah nyelah..heheh...
Dah selesai makan,alhamdulillah..cik abe bersiap2 nk blk Melaka mlm tu gak,Nzrul pulak nk balik ke Klang...hukhukhuk....

Tahun ni tak blk Johor rasanya,sbb atuk stay kat Segamat then dok kt umah mak piah di Kluang..Cik abe blk malam raya,sbb dia sibuk memotong daging dan menjual skali..begitulah kehidupan setiap tahun,dan namanya tokey lembu, itulah yg dihadapnya....

Raya pertama,solat hariraya kt Hussein Onn, tahun ni pon tak cukup 4 beradik,sbb Nzrul beraya di Klang,sbb si Fid dalam pantang,nx year pon tak cukup gak,sbb saya turn di Melaka pulak..dah ada berkeluarga,mcm nilah kan...Pas solat raya,siap2 nk ke Klang,tgk ahli baru ,then lepak2 saya,astu blk dah letih..pas magrib baru start beraya umah si Nana dan ckgu Rahim....

Esok paginya,bertolak ke NS,kampung ayahanda dan suku sakatnya...ziarah lebih 6 umah,smapai muka pon dh ketat,makan ala kadar je..last skali pegi Serting Hulu,mmg jauh la...dpt plak makan nasi kul 3 petang lebih,lauk ayam masak lomak dgn ikan masin..humangg aiiii...terangkek..heheh...at the end,saya balik melaka terus,parents balik KL...gitulah senario raya kali ini...malamnya gi umah mak kjap,astu ziarah Long Esah (akak ipar mak mentua saya) yg uzur sgt dan Long Yah,pon dh makin uzur...sedihnya tgk keadaan keduanya,terutama Long Esah ni,makan pon susu je,berckp dan bergerak mmg tak blh sgt,tinggal tgn sebelah kanan je yg blh digerakkan...masa ziarah tu,terkelip2 matanya tgk kami,mgkin masih mengenali,cuma tak blh nk brcakap..
Mudah2an,saatnya menghadapi sakaratul maut dipermudahkan Allah swt...

Sehingga hari ini,masih blm smpat nk beraya umah ipar duai...hari ni dh masuk opis,ada order kapal mcm biasa..plan nk buat open hari 1 Malaysia, entah jadi entahkan tidak..bz sokmoooo....adoiii...sabr jelah..

Apa2pon,slmt berpuasa sunat Syawal dan qada...dahulukan yg wajib kemudian baru yg sunat...

2 comments:

azweennour said...

wah...seronok dgr cite ckza ni.rupanya ckza ada ramai sedara kt n9....

Namida @ Iza said...

ween
atuk nenek dh takde,tinggal waghih yo..heheh....