SHAKLEE MALAYSIA

SHAKLEE MALAYSIA
NATURAL AND HALAL

Monday, August 11, 2008

Menghitung hari...

Salam..

Menghitung hari untuk :
a) cuti sekolah..yahoooo
b) Exam last paper - This weekend
c) Maha - Serdang
d) Kulim, Kedah - tatau jadi ke tak...

yang penting, nk exam ni ..buku pon tarak baca lagi...asal baca je, lupa..baca je, lupa...hadoiii..nampak sangat makcik dah tua....

this week akan berlangsung sukan sekolah di Stadium Tun Fatimah...penat gile, hari ni smpai rabu buat raptai plus latihan budak2 ...khamis tu skolah lagi, balik awal kul 12, astu smpai petang kt stadium..jumaat skolah weiii...letih siotttt.....

Sekadar renungan untuk semua isteri...(diambil dari blog anna)
dlam hidup banyak jg kes kekawan yang aku kenal suami ada affair dengan perempuan lain..

Ya Allah peliharalah perkahwinanku dengan suamiku. lindungilah kami sekeluarga dari perkara-perkara yang tidak di ingini.Amin

cukup menakutkan bagi kita semua

aku tertarik dengan teknik ni so aku copy paste and edit ilmu yang ku baca.. sekadar ingatan dan panduan kita bersama...

  • Selalu berdoa agar suami menyayangi kita
  • kat mana betulnya? Sebab hati suami itu adalah milik ALLAH SWT. Maka menjadi hak ALLAH utk mengatur hati si dia bagaimana. Sebagai hamba, hendaklah kita rajin berdoa kerana orang yang berdoa itu dekat dengan ALLAH SWT.

• Prihatin

tanpa bertujuan merimaskan, soallah XTVT harian diorg. Namun perlulah diingat jangan la nampak mcm polis yang tangkap penjenayah walaupun kadangkala suspek kita itu kelihatan benar-benar sedang melakukan kesalahan. Maksud saya tentang prihatin adalah, amik tau susah senang dia kat opis tadi. Kalau dia enjoy, kita pun tumpang hepi kan, dan kalu dia tensi, tumpang2 aje geram dia utk kasik dia semangat.


  • Masa berkualiti
  • musti mau ada masa duduk setempat dan duduk rapat2. kalau can besar gi dok peluk2 atas katil ke. Memang kite surirumah bz banget layan anak lagi, layan keje umah lagi tapi kite punya suami kalau tak dilayan nnt lagi berat la kes dia.

• Hadiah
boleh tya kesukaan dia (kalu baru kawin) pada keluarga terdekat. Kalu dah lama kawen, takkan takleh tangkap taste dia lagik kan. Biasa diorg ni tak appreciate benda yg besar2 sangat tapi benda yg kita nk kasi musti touching mcm masakan. Tapi kalau masak sedap2 tapi tak cakap, ‘this is special 4 u’ maka susah la jadik spesel.

• Pujian
biarlah dia tak encem, kate jek dia encem sbb dah dia suami kan? Jangan berani2 kata org lain encem tau…tak baek…benda lain yg wajib puji adelah apa sumbangan dia pada kita mcm tolong sidai kain ke, even dukung anak sementara kita masak ke…

• Pujuk
yg ni tak semua laki nak. Ada yg prefer dia sejuk sendrik je, maka biarla dia sejuk sendiri, takyah susah2 nk kipas kasi sejuk. Tapi kalau dia hya akan sejuk dgn kita mengipas, maka kipas cepat2, kalau tak buat susah je gaduh lama2. kang nk mintak tolong gi kedai pun kita yg terkial-kial….

Jangan biarkan suami menunggu terlalu lama terutama bila bersiap
yg ni mmg basically org perempuan ramai gitu, pelik ek... suami ekceli kene cakap nk kluar kul 5 if u all wish nk bertolak kul 6..ha ha. Tapi ye jugak kita org perempuan, bagi saya guidelinenya, biarla kemas tudung dan baju bergosok. Kalau yang tu dua bergosok saya dah tak runsing sbb saya siap2 tak guna cermin.

• Ucapkan tenkiu kat suami kalau dia bgtau nk balik lewat.

At least dia tak buat kita risau. So, selalu la pesan kat suami kalau dia nk balik lewat ke, nk gi out stesen ke, tolong bgtau ek…• Bila suami mintak tolong, jangan berlengah-lengah. Sebenarnya saya rasa pesanan ni seswai lagi kat org laki sbb yang biasanya diorg ni kot yg sll berlengah..ha ha…ade sape tak setuju?

• Ucapan sayang
sekalipun kita panggil dia sayang, tapi dia panggil kita ‘ehem,ehem’ jangan putus asa. Sll bgtau yang kita sayang kat dia…kasik dia cair dgn itu punya kata-kata

• Kalau kita marah, jangan bising2
buang karan jek kalau kecoh2 nis. Sllnya diorg sedar kita marah so, diam sampai rasa sejuk, bgtaulah ape yg kita marahkan sangat tu secara sopan…jangan tengking2 ek…

Bagi perhatian

kalau suami bercakap, eloknya tgklah muka dia, dan dengar agar kita boleh respon kalau seswai. Walaupun kalau kita cakap dia lagi suka tgk paper atau formula 1 kat TV tapi jgn layan dia mcm dia buat tu.

• Peluk suami

nak peluk sape lagi kalau tak peluk suami? Bila kita peluk suami kita, akan mengalir elektrik yang berarus tinggi hingga ada kejutan dalam hatinya. Hasilnya, dia akan lebih kasih pada kita insya ALLAH. Berapa kali mau peluk? Saya tak nak bg setting tap ink bgtau kalau ada peluang, peluk je…jgn tangguh2..

• Bab tepon
kalau suami jenis kerap jumpa customer, atau suami sll handle meeting baik jgnla tepon kerap2..nnt buat kacau jek. Dia pun risau org kata dia kene Queen control dgn kita. Tapi kalau dia suka, tepon la dgn kerapnya…atau SMS kan lebih mudah…

2 comments:

it's me said...

bagus gak tips akak tu.... leh la diguna pakai..

namida said...

makacih yer...ilmu ni sesama la kita kongsi2kan dan sebar2kan...