SHAKLEE MALAYSIA

SHAKLEE MALAYSIA
NATURAL AND HALAL

Thursday, September 24, 2009

Aidilfitri 2009

Assalammualaikum

Rasanya raya kali ni agak best,sbb sakan beraya ke umah sedara sebelah johor dan belah suami di Melaka. As usual,setiap tahun,semua adik beradik sebelah suami akan berkumpul pada malam raya di umah mentua,utk sesi makan2,astu bermaaf2an dan mengagihkan duit ghayer sesama anak buah...kali ni,mak2 pon dpt,bukan bebudak jer..heheh....ni antara ektibiti time raya mggu ni :

Raya pertama...

Selepas semayang raya,berkonvoi bersama abg long,pak umau dan ali serta kusma ke umah sedara di Bukit Pegoh.saya smpat pegi 3 umah je sbb perut dah meragam.Smpai umah dah dekat zohor,solat dan titun,sakit paler pon yer sbb panas...then,dok umah je kot2 la ada org nk datang...Malamnya plak beraya ke umah pak umau,sembang2 smpai kul 10 lebih,astu langsung ke umah mentua utk tgk lauk ada yg ada...kat sana yg ada cuma abg long dan kak ija sefamili,depa ni balik Kluang esoknya...lepak2 jap smpai kul 12..

Raya kedua...
Ibu,adik dan imi smpai melaka kul 9.30pagi, kitaorg satu kete bertolak ke Johor.Ayah tak ikut sbb jaga umah, nazrul dan fid bertolak dari Klang,so smpai mgkin petang.
Kat highway,ktorg berenti 2x sbb perut buat hal..pergghhh...tulah,makan semuanya bedal masuk,tekejut la perut tu...then,smpai JB kul 2 ptg,yg ada cuma mak piah,mak uda dan pakcik rashid,yg nk bertolak balik ke Segamat.
Lepak2 jap,astu pas maghrib terus ke umah atuk Jiman, umah wajib pegi kalau raya kat Johor...pastu tatau nk pegi beraya mana, balik umah jap salin baju then terus ke Danga Bay,ramai gak orang kat sini,even time raya...smpat la berkayuh naik beskal roda 4 tu,pengsan gak la sbb nk ngabihkan masa 45 minit tapi seronok....

Raya ketiga..
Yang ni paling meriah la,sbb dalam pada nk blik Melaka,singgah jap di Benut,jmpa sedara dan sepupu...memula pegi umah Mak piah dan Mak Uji kat Kluang,astu umah Tok teh ,astu umah maklong,astu umah kak Liza,astu umah kak sheila ..perghh..makanan setiap umah plak berbeza2,umah mak piah dh siap masak nasi,smbal belacan,ikan smbal dgn mee rebus,umah mak uji plak nasi dagang,mihun sup dan semua sedap belaka...perut dah ketat ni,ada lagi 4 umah..smpai umah Tok Teh,tgk pon takde napsu sbb kenyang dan penat,umah kak liza makan samosa,umah kak sheila buat nasi himpit goreng....jamah sket jer sbb tong dah penuh...heheh....bertolak ke Melaka jam 4.30 ptg,dan smpai melaka dekat maghrib....Nazrul dan imi tdo semalam kat Melaka,esok baru balik KL..

Raya Keempat..
Plan nk ikut balik KL sekali,tapi cik abe ada hal,so saya je ikut balik lepak KL smpai Sabtu,sbb plan nk buat sedikit jamuan raya hari sbtu ni...cik abe akan menyusul kemudian hari sbtunya.....so,skrg ada di KL,masih lagi beraya kat umah jiran terdekat,plus jenjalan kat JJ cuci mata...heheh....

Till then,nilah sebahagian gmbar time raya baru ni, rugi sbb tak amik gmbar kami berdua dgn baju pink time raya pertama....

Umah maklong,akak ibu yg sulung...



Umah kak liza yg serba hijauuu...



Umah tokteh/Nek usu..adik atuk..



Umah makyah kat Kluang..



Adik beradik ibu..kat umah Mak usu di JB..



Sesi bergambar time rehat berkayuh...



Cameraman buat lawak time ni.



Danga Bay..





Me and abg kat umah mak usu..JB..

3 comments:

senyuman_malim said...

salam kakak namida.....wahhhhhh beraya betol kakak kali ini......salam aidilfitri untuk kakak namida dan abang pian......

Qaseh said...

ni baru raya sakannnssss :P

namida said...

s_malim
makacih la yer..last yr raya ke3 dah keje sbb ada kpl,tahun ni balas dndam ler...dpt duit ghayer beli apa? hehe...

qaseh
setahun skali cmtu la..tahun depan tak tau cmna lagi..