SHAKLEE MALAYSIA

SHAKLEE MALAYSIA
NATURAL AND HALAL

Saturday, September 5, 2009

Garisan yang lurus

Salam
Sape tengok citer ni kat Astro Ria smlm? clash dgn citer Jebat kat TV3? hehe...pas je terawih terus bukak tv layan citer ni..1stly,tahniah la pada pengarahnya sbb garapan cite yg mmg baik dan berkesan,pelakon Nurkhiriah pon bagus,pandai mainkan watak sedih sebgai GRO yang telah termengandung anak luar .Tapi,apa yg paling penting adalah msg yg cuba disampaikan, saya igt antara dialongnya seperti : jangan suka menjatuh hukum kat orang tentang syurga dan neraka,dosa dan pahala sedangkan diri yang menjatuh hukum tu belum tentu baiknya....nak tau kebenarannya, akan dinilai ketika dia melalui satu garisan yang amat halus dan lurus iaitu titian Siratulmustaqim...Masya'allah, saya pon kadang takut hal2 mcm ni kena kat saya, suka tgk orang tu mcam ni,camtu la...minta2 dijauhkan...Perkara ni mmg byk berlaku pada zaman skrg,terutama manusia akhir zaman ni..asal orang tu kureng sket je,on the spot masuk neraka,even itu adalah hak Allah yang menentukannya...

At the end of the story,ada lagi satu yg menarik, petikan dialognya lebih kurang camni ler : sesungguhnya manusia itu boleh berubah tempat dalam sekelip mata iaitu yg beriman boleh menjdi seorang pendosa besar dan begitulah sebaliknya....tuhan tu bagi cash je kan, so kita yg ada ni ambillah iktibar supaya tidak sesuka hati nk jatuhkan hukum pada org lain walaupon pada mata kita orang tu jahat cam spesis tanduk dua tu..wallahualam bissawab..

4 comments:

Qaseh said...

org nengok gak cerita ni...
cerita kita pon banyak pengajaran dr cerita endon tuh...

sesunguhnya manusia itu sama saja dimata Allah...kalau ade cuma dipisahkan oleh satu garisan yg sangat halus.....

jadi tidak boleh melihat diri sendiri lebih baik dari org lain...

best arr citer semalam.

imam said...

namida:
x berapa menarik ah jalan citer tu kak...pengajaran mmg ada..tapi x sentap langsung..

qaseh:

lor...x suka nengok cita indon ker..best owhh..saya layan astro aruna tiap2 ari tau..

macam2 ada..citer tawakal, mukjizat allah, kawin gantung, roman picisan, suami2 takut isteri,hahaha
apa lagi? sume best

paling best saya suka cita ayat2 cinta..pergh..memang sentap..

namida said...

qaseh
ya betulll..sesamala iktibar buat kita..

imam
elok la sket dari cite melayu yg ada ni,cite berebut pakwe la,cite org kaya la,cite berebut reta la..tahahapa,yg penting ada mesej la kan..ko leh lar layan cite indon,ternak badan kat umah ..hehhee...

Qaseh said...

imam,
bukan x suke citer indon ni...pengajaran dia pon banyak apalagi ayat2 yg digunakan itu indah didengar tapi..kadang2 melalut dengan benda2 masuk akal...