SHAKLEE MALAYSIA

SHAKLEE MALAYSIA
NATURAL AND HALAL

Monday, August 24, 2009

Berbuka puasa

Salam
Topik hari ni ialah buka puasa.Macam2 kan, nk buka apa,nk buka kat mana, nk berbuka dgn sape dan lain2...kalau dalam P&P (pengajaran dan pendidikan) di sekolah, satu2 topik yg nk diajar kena ada intro utk galakkan student bgi idea dan kefahaman yg lebih sblm sesuatu topik tu diajar..tapi kdg kalau tak smpat,terus masuk isi jer..heheh...

Saya slalu berbuka di umah mentua,sbb takde sape nk temankan mak tu,kecuali adik ipar yg mmg duduk dgnnya..kadang2 ada la yg lain balik,tapi kalau hari biasa mmg mak akan panggil kitoarg makan free...smlm je berbuka kat umah, sbb cik abe ada keje kat luar,so beli kat pasar ramadhan telukmas jer..takde yg spesel pon,balik2 tu je-murtabak-nasi ayam-kuih2-ayam percik-nasi berlauk....

Baru2 ni ada kuar statement dari jbtn agama manatah (lupa) bagitau ttg hanya 2% je kot hotel kat MEsia ni berstatus halal. So,especially hotel besau2 tu jaga2lah,yg offer buffet smapai 100++ (gila ke hapa) macam leh makan smpai abes utk pakej berbuka...Salah satu yg menyebabkan hotel2 mcam ni tak halal ialah dapurnya tak diasingkan antara non dan halal...so pepaham la yer..begitu gak dgn bahan2 yang digunakan....so,moral of the story lebih baik makan kat restoren biasa ataupun kat umah saja...

Seperkara lagi, dgr IKIM smlam, Nabi pernah berkata (maaf kalau tersilap),brg yg dijual itu tidak halal jika si penjual tidak memberitahu kerosakan/kecacatan yg ada pada brg tersebut dan juga dikira tidak halal jika penjual tidak memberitau perkara sebenar ttg barang tersebut apabila ditanya oleh pembeli..haaa...besar tnggungjawab dan amanah penjual ni, kalau rasa takleh makan/lauk semalam ke/recycle ker, elok la buang atau masak sekadar perlu...jgn sbb nk untung, jual mcam biasa...

So,kpada semua selamat berpuasa...rajin2lah beramal....

9 comments:

Qaseh said...

kak..
selamat berbuka yerkk...
kita pon hari2 makan umah mak mertua kekekek....

~0~ said...

salam
selamat berpuasa kak...

namida said...

qaseh
eleh...takpayah ckp pon tau..heheh

Mr O
terima kasih atas kunjungan..selamat berpuasa juga..

Acai said...

Saya memang tak suka sangat buka puasa kat hotel..kalau terpaksapun sebab ada program kat situ,hehe..takkan tak berbuka puasa..:)

namida said...

Acai
bule jer berbuka,tapi tgk la hotel mana kan,kalau yg 5 star tu mmg sah la tak halal...

imam said...

makan kt rumah mentua a.k.a malas masak..


hahaha

namida said...

imam
ya betul,tapi salah satu sbb penting bila dah kawen ni,selagi ada orgtua,kita kenalah menggembirakannya,sbb umurnya pon bukan panjang kan...nti dh kawen awak tau ler...

Qaseh said...

betul3..kengkadang mak pak ni nak anak2 buka ngan dia...meriah..

namida said...

qaseh
yelah,kadang bukan nk duit sgt pon,anak2 kenalah sama2 menggembirakan...