SHAKLEE MALAYSIA

SHAKLEE MALAYSIA
NATURAL AND HALAL

Saturday, August 22, 2009

Photo

Salam
Saya suka melawat blog2 yang mempamerkan photoshot yang menarik...salah satu fav saya ialah blog saifulnang.Saya mmg ikuti perkembangan saudara saiful ni dari bujang sampai kawin,dari dia susah smpai kaya gile skrg, dari kena kutuk masa mula2 berkecimpung dalam bidang photo sehingga menjadi org terhormat sekarang.Umurnya masih muda tapi berkat usahanya dan bakat anugerah Allah, beliau merupakan salah seorg wedd photographer yg terkenal,dah smapai oversea...salah satu wed photo yg dia dpt ialah masa wed anak sultan brunei...so colorfulll....

Saya dh upload blog beliau dan begitu juga salah seorg blogger dari blog qaseh-Acai..mmg suka cara penyampaian blog Acai ni sbb dalam pada kagum melihat photo2nya,diselitkan juga nasihat, lagu dan peringatan supaya sentiasa beringat..kita di dunia ni hanya sementara kan...bawah ni saya copypaste dari blog Acai about newbee yg baru nk berkecimpung dalam bidang wed photgrapher..mmg lawak la...enjoyy...

Berikut adalah tips untuk newbie (yang dah terer tak payah baca,haha) :
1. Pengantin berisi – Sila ambil lebih banyak gambar sisi dari gambar depan-depan yang secara terang-terangan menunjukkan tahap kelebaran pengantin tersebut. Jaga-jaga bahagian peha, lengan, double chin (jangan suruh dia tunduk sangat) atau boleh juga ambil dari sudut sukar, contohnya dari atas.
2. Pengantin tinggi melangit – Jangan ambil banyak low angle nanti pengantin nampak macam tiang TNB (dulu LLN)
3. Pengantin rendang (Jangan sebut pendek. Itu kurang hajor. Haha) – Elak ambil gambar pengantin bersama orang lain. Lebih sesuai jika beliau hanya berlatar belakang pokok kedondong yang sudah kene tut. Baru nampak tinggi.
4. Pengantin gigi berterabur tapi suka sangat senyum – Kau suruh la dia buat gelak comel sambil tangan tutup mulut ke, buat muka tahan kentut ke. Takde la sentiasa sengih nampak gigi.
5. Pengantin mulut busuk – sapa soh kau hidu. Keje kau amik gambar je. Tak malu.
6. Pengantin muka takleh blah mcm gangster suka tetak orang tanpa beri salam dulu – Yang ni kau kene belaja banyak buat lawak dan kau jangan lak muke tensen. Tahu la penat, cuba buat-buat muka comel mcm beruk mat yeh supaya pengantin leh gelak. Gangster pon ade sense of humor dowh. Paling susah kau geletek saja. Lepas tu kene tetak dengan pisau kek. Haha.
7. Jerawat pengantin takleh blah – Takde masalah. Belaja photoshop.
8. Pengantin taknak senyum (Gelak pon still tak senyum) – Ini bukan manusia. Alien ni.
9. Pengantin lelaki marah kau sebab usha bini baru dia – Sapa suruh kau usha. Jangan la usha, bodow. Haha.
10. Pengantin gelap macam time gerhana matahari dan baju pulak berwarna bling-bling tak masuk akal. – PASRAH SAJALAH. HAHAHAHA.

6 comments:

Acaii said...

Salam,

Waaaaaa terima kasih ye sudi singgah blog sy yang tah apa2 tu..:) dan terima kasih sudi promote blog tu. Saya masih baru lagi dalam bidang ni.Masih perlukan kritikan dan teguran untuk perbaiki diri sy. Terima kasih lagi skali ye. Salam kenalan dan selamat berpuasa*smile

Wassalam.

namida said...

acai
sib baik akak dah kawen, kalau tak mmg akak amik book awak..takpe,adik akak ada lagi 2 org lom kawen..heheh...

Acai said...

Salam kak,hahahaha..:) ok, nanti kalau diaorg nak kahwin blehlah jemput sy..bleh jumpa akk nanti..:P

namida said...

Acai
rega tu kena bagi spesel sket la..hehe...

Peah said...

Kekeke..kelakar baca yang no. 10 tu laaa. Nape la time kita kawen dulu takde wed photographer macam Acai ni ekk cikgu teja. Kalau ada, musti lawa2 gambo kawen kita :D

namida said...

peah
tau takpe...dulu main amik gmbo tangkap muat jer..heheh...